Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Reset

Recent Posts

Best Sellers

Προσχολική Όραση:  3 εώς 5 ετών

Προσχολική Όραση: 3 εώς 5 ετών

  • Σημάδια προβλημάτων οφθαλμού και όρασης
  • Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της ανίχνευσης όρασης και της εξέτασης όρασης
  • Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της προσχολικής όρασης

Κάθε εμπειρία που έχει ένα παιδί προσχολική ηλικίας είναι μια ευκαιρία για σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Χρησιμοποιούν την όρασή τους για να οδηγηθούν σε άλλες, νέες μαθησιακές εμπειρίες. Από την ηλικία 2 έως 5 ετών, ένα παιδί θα τελειοποιήσει τις οπτικές ικανότητες που αποκτήθηκαν κατά τη βρεφική ηλικία και θα αναπτύξει νέες.

Παιχνίδια τύπου Lego, παιχνίδια με μπάλλες που τις κυλά εμπρός και πίσω, η ζωγραφική, το σχέδιο, η χαρτοκοπτική ή και η συναρμολόγηση παιχνιδιών συμβάλλουν στη βελτίωση σημαντικών οπτικών δεξιοτήτων. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξαρτώνται από την όρασή τους για να μάθουν ό,τι τους χρειάζεται ώστε να προετοιμαστούν για το σχολείο. Αναπτύσσουν τον συντονισμό μάτι-χέρι-σώμα, τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τις οπτικές ικανότητες αντίληψης που είναι απαραίτητες για να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν.

Helping ensure vision is developing normally can provide a child with a good

Τα βήματα που λαμβάνονται σε αυτή την ηλικία για να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη της όρασης μπορούν να δώσουν σε ένα παιδί ένα καλό "ξεκίνημα" για το σχολείο.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πρόθυμα να σχεδιάσουν και να δουν τις εικόνες. Επίσης, η ανάγνωση σε μικρά παιδιά είναι σημαντική για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν ισχυρές δεξιότητες οπτικοποίησης καθώς "απεικονίζουν" την ιστορία στο μυαλό τους.

Αυτή είναι και η εποχή που οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για την ύπαρξη προβλημάτων όρασης όπως ο στραβισμός ή το "τεμπέλικο μάτι". Αυτές οι συνθήκες συχνά αναπτύσσονται σε αυτή την ηλικία. Τα διασταυρωμένα μάτια ή ο στραβισμός περιλαμβάνουν ένα ή και τα δύο μάτια που γυρίζουν προς τα μέσα ή προς τα έξω. Η αμβλυωπία, κοινώς γνωστή ως "τεμπέλικο μάτι", είναι η έλλειψη σαφούς όρασης στο ένα μάτι, το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί πλήρως με τα γυαλιά. Το τεμπέλικο μάτι συχνά αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα των διασταυρωμένων ματιών, αλλά μπορεί να συμβεί χωρίς εμφανή σημάδια.

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν το παιδί τους για ένδειξη καθυστερήσεων στην ανάπτυξη, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει την ύπαρξη ενός προβλήματος όρασης. Δυσκολία στην αναγνώριση χρωμάτων, σχημάτων, γραμμάτων και αριθμών μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει πρόβλημα οράματος.

Τα προσχολικά χρόνια είναι μια εποχή για την ανάπτυξη των οπτικών ικανοτήτων που ένα παιδί θα χρειαστεί στο σχολείο και καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα βήματα που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της ορατότητας αναπτύσσονται κανονικά μπορούν να δώσουν σε ένα παιδί ένα καλό "ξεκίνημα" για το σχολείο.


Σημάδια προβλημάτων οφθαλμού και όρασης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Δημόσιας Υγείας, περίπου το 10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα οφθαλμού ή όρασης. Ωστόσο, τα παιδιά αυτής της ηλικίας γενικά δεν θα εκφράσουν τα παράπονα για τα μάτια τους.

Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν για σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα όρασης, όπως:

  • Το να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή να κρατάει ένα βιβλίο πολύ κοντά
  • Στραβισμός (αλληθώρισμα)
  • Μεγάλη κλίση του κεφαλιού τους
  • Πολύ συχνό τρίψιμο στα μάτια τους
  • Έλλειψη συγκέντρωσης σχετικά με την ηλικία του παιδιού
  • Περιστροφή του ενός ματιού μέσα ή έξω 
  • Ευαισθησία στο φως
  • Δυσκολία στο συντονισμό ματιών-χεριών-σώματος όταν παίζει μπάλα ή κάνει ποδήλατο
  • Αποφυγή δραστηριοτήτων ζωγραφικής, παζλ ή άλλες λεπτομερείς δραστηριότητες

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στο νηπιαγωγείο σας, φροντίστε να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας.

Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της ανίχνευσης όρασης και της εξέτασης όρασης

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος της όρασης από τον παιδίατρο ή τον παιδικό σταθμό του παιδιού δεν είναι ο ίδιος με μια ολοκληρωμένη εξέταση οφθαλμού και όρασης από έναν οφθαλμίατρο. Οι εξετάσεις όρασης είναι μια περιορισμένη διαδικασία και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση ενός σοβαρού προβλήματος οφθαλμού ή όρασης, αλλά μάλλον για ενδεχόμενη ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης. Το 60% των παιδιών με προβλήματα όρασης μπορεί να διαφύγουν της απλής οπτικής εξέτασης. Ένα παιδί μπορεί να έχει πρόβλημα όρασης ακόμη και αν ο έλεγχος δεν εντοπίζει κανένα.

Μια θετική εξέταση όρασης μπορεί να δώσει στους γονείς μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Πολλές προσχολικές εξετάσεις όρασης αξιολογούν μόνο μία ή δύο περιοχές όρασης. Μπορεί να μην αξιολογήσουν πόσο καλά το παιδί μπορεί να εστιάσει τα μάτια του / της ή πόσο καλά τα μάτια συνεργάζονται. Γενικά η χρωματική όραση, η οποία είναι σημαντική για τη χρήση υλικών εκμάθησης με έγχρωμα στοιχεία, δεν ελέγχεται..

Μεταξύ 3 και 5 ετών, το παιδί σας θα πρέπει να έχει διεξοδική οφθαλμική εξέταση για να είναι βέβαιο ότι η όραση του αναπτύσσεται σωστά και δεν υπάρχουν ενδείξεις οφθαλμικών παθήσεων. Εάν χρειαστεί, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συνταγογραφίσει θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών ή / και της θεραπείας όρασης, για να διορθώσει ένα πρόβλημα ανάπτυξης όρασης.

Με το σημερινό διαγνωστικό εξοπλισμό, ένα παιδί δεν χρειάζεται να γνωρίζει το αλφάβητο για να εξετάσει τα μάτια του / της. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε μια θετική εμπειρία για την οπτομετρική εξέταση του παιδιού σας:

  1. Κλείστε ένα ραντεβού νωρίς το πρωί. Αφήστε να περάσει περίπου μία ώρα.
  2. Συζητήστε εκ των προτέρων για την εξέταση και ενθαρρύνετε τις ερωτήσεις του παιδιού σας.
  3. Εξηγήστε την εξέταση με όρους που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει, συγκρίνοντας το γράφημα Ε σε ένα παζλ και τα όργανα με μικροσκοπικούς φακούς και ένα καλειδοσκόπιο.

Εκτός αν ο οφθαλμίατρος σας συμβουλέψει διαφορετικά, η επόμενη οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού σας πρέπει να είναι όταν αρχίζει το σχολείο, ηλικίας περίπου 6 ετών. Με τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο εξετάσεων, ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας πει πόσο καλά αναπτύσσεται η όραση του παιδιού σας για το επόμενο σημαντικό βήμα στα σχολικά έτη.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της προσχολικής όρασης

Playing with other children can help developing visual skills.

Το παιχνίδι με άλλα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη οπτικών δεξιοτήτων.

Υπάρχουν καθημερινά πράγματα που μπορούν να κάνουν στο σπίτι οι γονείς για να βοηθήσουν να αναπτυχθεί όπως πρέπει η όραση σε αυτή την ηλικία. Υπάρχουν επίσεις πολλοί τρόποι ώστε να χρησιμοποιηθούν οι δραστηριότητες του παιχνιδιού για τη βελτίωση των οπτικών δεξιοτήτων.

Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες βοηθούν στην τόνωση της διαδικασίας ανάπτυξης όρασης. Μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί σας μπορεί να χάσει ακόμα ένα βήμα στην ανάπτυξη όρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάσεις όρασης ηλικίας 3 και 5 είναι σημαντικές για την ανίχνευση και τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων πριν από ένα παιδί αρχίσει το σχολείο.

Στο σημείο αυτό είναι πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν στο σπίτι για να βοηθήσουν το παιδί σας να συνεχίσει να αναπτύσσει με επιτυχία τις οπτικές του ικανότητες:

  • Εξάσκηση με παιχνίδια με μπάλλες
  • Διαβάστε δυνατά στο παιδί σας και αφήστε τον να δει τι είναι αυτό που διαβάζετε
  • Ζωγραφική σε πίνακα ή ζωγραφική με τα δάκτυλα
  • Ενθαρρύνετε δραστηριότητες παιχνιδιού που απαιτούν συντονισμό χειροποίητων ματιών, όπως lego και συναρμολόγηση παζλ
  • Παίξτε απλά παιχνίδια μνήμης
  • Δώστε του ευκαιρίες να ζωγραφίσει, να κόψει και να κολλήσει
  • Δώστε του χρόνο για υπαίθριο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών με μπάλα, με ποδήλατο, με κούνιες κλπ.
  • Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με άλλα παιδιά.

Πηγή: American Optometric Association

Product successfully added to the product comparison!